Dette må du vite om fett

Fett er kanskje det vanskeligste jeg snakker med folk om, fordi det finnes så mange motstridende råd. Skal man spise magert eller helfete produkter? Smør er jo det verste å spise? Hva er egentlig mettet fett, og er det farlig? Hva med margarin, det er vel sunt? Og hva er egentlig en fettsyre og trenger vi fett?

Hva er en fettsyre?

Fett er bygget opp av fettsyrer, og det finnes over 40 ulike fettsyrer. Det er fett i de fleste matvarer. Fett er energigivende, har mange viktige funksjoner i kroppen, og samtidig setter det god smak på maten.

Fett er bygget opp av fettsyrer, og det er fettsyrenes kjemiske struktur som bestemmer fettets egenskaper.

Fettsyrer har en lang karbonkjede med hydrogenatomer knyttet til seg og en syregruppe i den ene enden. Vi deler fettsyrer inn i 3 ulike kategorier:

  • Mettet fettsyrer
  • Enumettet fettsyrer
  • Flerumettet fettsyrer

Mettede fettsyrer vil si at alle karbonatomene har knyttet til seg et hydrogenatom, altså den er mettet med hydrogenatomer. Dvs at fettsyren er stabil og rett. Dersom fettet blir hardt i kjøleskapet inneholder det mettede fettsyrer; som for eksempel smør og kokosfett.

Enumettede fettsyrer har en dobbeltbinding mellom karbonatomene, og dette gjør at fettsyren får en bøy. Dvs at den er mer bevegelig i strukturen og er flytende i kjøleskapstemperatur.

Flerumettede fettsyrer har 2 eller opptil 6 dobbeltbindinger mellom karbonatomene, og desto flere dobbeltbindinger jo større knekk får molekylet. Omega 6 fettsyren har 2 dobbeltbindinger og den første er på karbonatom nummer 6 fra omega enden. Omega 3 har 5 dobbeltbindinger hvor den første er en dobbeltbinding på karbonatom nummer 3 fra omegaenden.

Via enzymer kan menneskekroppen lage både mettede og umettede fettsyrer gjennom karbohydrater og proteiner, med unntak av omega 3 (alfa-linolensyre) og omega 6 (linolsyre). Disse fettsyrene er livsnødvendige og vi må få tilført disse via kosten. Derfor kalles de for essensielle fettsyrer.

Hvilken funksjon har fett?

I tillegg til å sette god smak på maten, har fettet en rekke livsviktige funksjoner i kroppen:

  • Fett er en forutsetning for å kunne ta opp vitaminer fra plantebasert mat og transportere de fettløselige vitaminene gjennom kroppen
  • Fett isolerer, varmer og beskytter indre organer
  • Fett er byggeklosser til vedlikehold og reparasjoner
  • Fett er med involvert i produksjon av vitamin D og hormoner
  • Fett er involvert i energiproduksjon
  • Fett er byggeklosser i alle cellemembraner (cellevegger), og en viktig komponent for at næringsstoffer kan transporteres inn i cellene og avfallsstoffer ut
  • Bidrar med essensielle (livsviktige) fettsyrer som kroppen ikke kan lage seg; linolensyre/omega 6 og alfa-linolensyre/omega 3

Fett blir ofte betegnet som noe negativt, men det er å dra alle fettsyrer over en kam.

Vi trenger både mettet, enumettet og flerumettet fett, men det er viktig å ha en balanse mellom dem. Altså ikke for mye av noen og for lite av andre. Stor ubalanse i flerumettede fettsyrer kan gi inflammasjon i kroppen.

Trykk her for testen som måler hva slags fett du har i kroppen, og hvordan du kan få en balansert fettsyreprofil for bedre helse

Karin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *