Mer og mer forskning knytter UP mat til ulike helseproblemer

Hva forteller forskningen om høyt inntak av ultraprosesserte (UP) matvarer og helseutfall:

Ultraprosessert mat (UP) er den mest bearbeidede maten, og rene industriprodukter. De ligner ikke råvaren de kommer fra, og består i stor grad av ekstrakter fra råvarer, ingredienser fremstilt i laboratorium og ingredienser du ikke har på ditt eget kjøkken. Produktene har gjerne også lang ingrediensliste og lang holdbarhet.

Forskning viser også:

  • Betydelig høyere risiko for hjerte- karsykdom ved en 10 % økning av UP mat i kostholdet, og en betydelig lavere risiko ved å spise mest råvarer og minimalt prosessert mat.
  • Høyt inntak av UP matvarer (mer enn fire porsjoner daglig) øker risikoen betraktelig for død, sammenlignet med dem som spiser to porsjoner pr. dag. For hvert ekstra måltid med UP mat, øker risikoen for dødelighet.
  • De fleste dødsfallene kommer som følge av kreft.
  • Ved høyt inntak av UP matvarer øker risikoen for alle typer kreft, spesielt brystkreft.

«Når det gjelder ernæring så har man tradisjonelt sett på summen av næringsstoffer i maten, som mengden av fiber, mettet fett, salt, sukker og slike ting, for å vurdere hvor bra eller dårlig den er for helsa.

Men det er helt andre ting vi ser på nå. Det påpeker de også i dødelighetsstudien i BMJ. Der har de kontrollert for mettet fett, saltinntak og tilsatt sukker, men selv når de kontrollerer for det, så er effekten av ultraprosessert mat like sterk. Innhold av salt, sukker og mettet fett er ikke løsningen på hvorfor den moderne maten fører til sykdom.

Det er ikke bare nok å endre på næringssammensetningen i de ultraprosesserte produktene for å takle denne problematikken»

Sitat: Marit Kolby

https://www.bmj.com/content/365/bmj.l1451
https://www.bmj.com/content/365/bmj.l2289

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *