Hvorfor er det så vanskelig å endre livsstil?

Alle vet at fysisk aktivitet er bra for helsen. Alle vet at det er sunnere med grønnsaker og frukt enn sjokolade og potetgull. Alle vet at det er bedre å ta seg en joggetur istedenfor å ligge på sofaen å spise smågodt og kaker. Alle vet at det er farlig å røyke og drikke for mye alkohol.

Jeg velger å tro at de fleste prøver så godt de kan å gjøre det som er riktig, ut i fra de ressursene man har.

Men det kan være mange grunner til at man eventuelt ikke får det til. Det handler ikke alltid om viljestyrke slik mange vil ha det til. Vi skal være ytterst ydmyke dersom vi skal uttale oss om hvorfor andre ikke klarer å legge om livsstilen, eller dømme andre for valg de tar, når vi selv får det til.

Hvorfor klarer ikke alle å endre livsstil?

For det første er det neimen ikke lett å vite hva man spise og hva som er sunt og ikke, med kostholdsråd som spriker i alle retninger. Jeg forstår godt at folk gir opp.

Det er jo også sånn at alle har ikke de samme forutsetningene for å kunne ta de riktige valgene for å oppnå god helse. Det er ikke alle som har kunnskap om mat og helse. Det er ikke alle som liker å trene, eller har hatt trening som en naturlig del av livet sitt. Ikke alle har motivasjon eller overskudd. Det kan også være fysiske og psykiske smerter og traumer som påvirker valgene man tar. Dessuten er mye av maten vi har tilgjengelig i butikken såkalte ultraprosesserte matvarer, og nyere forskning viser at denne maten gjør noe med både hormoner, sultfølelse, blodsukker og tarmflora. Vi blir også avhengige av den. Så da er det egentlig ikke vår skyld.

Men det kan jo også være at man rett og slett ikke gidder.

Det er et paradoks at vi i dag aldri har hatt mer tilgang på informasjon om hva som skaper god helse, og allikevel har vi en stadig økning av fedme, overvekt, livsstilssykdommer og psykisk sykdom.

Har man mange ting man vil endre i livet sitt, og synes at alt virker uoverkommelig, må man begynne et sted, og bygge videre på dette.

Bare det å begynne med noe helt enkelt, da er man i gang! Som å gå en tur, kutte ned på ultraprosesserte matvarer, røyke litt mindre, spis en grønnsak mer enn du pleier til middag, innfør noen flere råvarer i kostholdet, spis mer sunt fett etc. Alle monner drar. Ikke gjør det for komplisert.

Jeg tror vi gjør noe ufattelig dumt hvis jakten på det beste blir vår målestokk”

Per Fugelli

Ikke sammenligne deg med andre, sammenlign fremgangen din med ditt eget utgangspunkt. Hvor er du i dag, og hvor vil du være om et år? Selv om et år virker lenge, går da tiden fryktelig fort. Og om et år vil du ikke angre på at du startet i dag!

Bare begynn! Sett den ene foten foran den andre, så er du i gang.

Ikke tenk at det er ingenting du kan gjøre, og at det har gått for langt. Kroppen har nemlig en helt unik evne til å helbrede seg selv, hvis du bare gir den mulighet.

Små steg, og rolig tempo gir også helsegevinster. Så kan du øke etter hvert.

Bare start, og ikke gi opp.

Vil du ha hjelp til å gjøre endringer i kostholdet ditt? Gå inn her, for å se hva jeg kan hjelpe deg med, eller send meg gjerne en melding for uforpliktende informasjon.

Legg igjen en kommentar under, eller send en mail til post@karinsomme.no

Karin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *