Den viktige balansen mellom omega- 3 og omega- 6

Det har vært mye forskning de siste årene som viser at dersom du har en stor ubalanse i fettsyrene omega- 3 og omega- 6, kan det oppstå betennelsestilstander i kroppen. Det ser også ut til at det er en sammenheng mellom for mye omega- 6 og utvikling av overvekt og fedme, samt en rekke andre livsstilsrelaterte sykdommer.

Feil fettsyrebalanse kan gi betennelse og fedme

Omega- 3 og omega- 6 er essensielle fettsyrer som kroppen trenger til flere livsnødvendige funksjoner. Siden vi ikke kan lage disse selv, er vi nødt til å få dem gjennom kosten. Vi trenger begge fettsyrene og forskning viser at forholdet ideelt sett bør være ca. 3:1 eller lavere mellom omega- 6 og omega- 3.

Nå er det imidlertid antatt at vi med dagens kosthold har et forhold som er 10-20:1, og noen har til og med enda høyere. Det vil si at vi får i oss opptil 20 ganger eller mer av omega- 6 enn omega- 3. Årsaken til dette er at det finnes langt flere matvarer i vårt moderne kosthold, som er rike på omega- 6 fettsyrer enn omega- 3 fettsyrer. Mange har en stor ubalanse mellom disse fettsyrene uten å være klar over det.

Det ser også ut til å være en nær sammenheng mellom for mye omega- 6 inntak og fedme. Høyt inntak av omega- 6 viser seg å stimulerer appetitt, sult, energi- og fettlagring. Dette gjør at sultfølelsen ikke slås av, og man spiser mer enn kroppen har behov for. Fedme i seg selv gir betennelse og fremmer mange sykdommer.

Symptomer på omega- 3 mangel

Både hjernen, huden, hjertet, leddene, indre organer, binyrer og bukspyttkjertelen trenger begge de essensielle fettsyrene, og omega- 3 er en fettsyre som alle cellene i kroppen trenger.

Ved mangel på omega- 3 har man blant annet sett følgende symptomer:
betennelse i vev, tørr hud, eksem, lavt stoffskifte, høyt blodtrykk, høye triglyseridverdier, svekket immunforsvar, muskel-skjelettplager, dårlig motorikk, redusert læreevne, redusert vekst, svekket syn, økt risiko for alt for tidlig fødsler, dårlig sædkvalitet, hjernetåke og mentale utfordringer.

  • De essensielle omega- 3- fettsyrer som finnes i fiskeolje er; EPA og DHA (og noe DPA). Disse kan kroppen benytte direkte, og er derfor spesielt viktige.
  • Omega- 3 fra planterike må kroppen selv omdanne til EPA og DHA, og konverteres i liten grad.
  • Omega- 3 er antatt å være betennelseshemmende.
  • Omega- 6 derimot omdannes til arakidonsyre i kroppen, og dette omdannes igjen til hormonlignende stoffer i kroppen som antas å fremme betennelse dersom det blir for mye av dem.

Hva kan man gjøre?

Mange sterkt bearbeidede matvarer er rike på omega- 6; blant annet kjeks, kaker, potetgull, mange typer brød, mange ferdigretter, de fleste margarintyper samt planteoljer som solsikke-, mais- og soyaolje. Disse oljene har skyhøyt innhold av omega- 6.

Dersom du skal kjøpe halv- og helfabrikata, se etter matvarer som har olivenolje eller rapsolje i innholdsfortegnelsen, da dette er oljer som har en bedre balanse mellom omega- 3 og omega- 6.

Styr unna matvarer som inneholder solsikke- mais-, og soyaolje, også gjerne kalt «vegetabilsk olje». Industrimaten inneholder minst mulig omega- 3, fordi disse fettsyrene gir en dårligere holdbarhet, og harskner lettere enn omega-6.

Det er også slik at mange dyr får soyaolje i dyrefôret, som igjen gjør kjøtt til en rik kilde til omega- 6. Dyr som beiter og spiser gress, har en bedre balanse mellom omega- 3 og omega- 6, og ser derfor ut til å være mer gunstig for oss å spise. Ved å forandre på oljen i dyrefôret med oljer rikere på omega- 3, kunne man kanskje oppnådd at folk flest fikk en bedre balanse mellom omega- 3 og -6.

Dette kunne i så måte være et viktig folkehelsetiltak, fordi det viser seg at folk flest også spiser langt mer kjøtt enn fisk.

Kilder til omega- 3

Omega- 3 rike kilder er blant annet kjøttet til fet fisk (laks, ørret, sild, makrell, sardiner og ansjos), fiskelever fra hvit fisk (torsk, sei, hyse), annen sjømat, alger, kjøtt fra dyr som har vært gressfôret mesteparten av året samt fiskeoljer.

Det er ikke anbefalt å overdrive inntak av fet fisk, grunnet fiskens innhold av miljøgifter, som kan hope seg opp i kroppen.

Noen tips:

  • Det beste er å lage mest mulig mat fra bunnen, da vet du hva du får i deg, og les alltid ingredienslisten dersom du kjøper hel- og halvfabrikata. Unngå solsikke-, mais- og soyaolje.
  • Bruk oliven-, kokos-, avokado- og evt. rapsolje i matlagingen, spis anbefalt mengde av omega- 3 rike matvarer, og evt. ta tilskudd av omega- 3 for å oppnå en optimal balanse mellom de to fettsyrene. Du trenger omega- 3 hver dag, hele året.
  • Du kan også teste hvor mye omega-3, -6 og andre fettsyrer du har i kroppen gjennom en enkel selvtest som du gjør hjemme.

Ønsker du mer informasjon om hvordan du enkelt kan teste din fettsyreprofil og hvordan du kan få en optimal balanse mellom omega- 3 og omega- 6?

Ta kontakt med meg på post@karinsomme.no eller gå inn på her, for å lese mer om testen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *