Hei og velkommen til karinsomme.no!

Hei, så hyggelig at du er innom nettsiden min!

Mitt navn er Karin Sømme og jeg har en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. Bachelorgraden er en 3- årig medisinsk utdannelse som er faglig forankret i vitenskapelig forskning. Jeg har også mastergradutdanning i Folkehelsevitenskap fra Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet i Ås. Jeg har tatt en rekke kurs innen ernæring etter at jeg var ferdig utdannet, og har også etterutdanning innen blant annet fettsyrer.

Jeg tok utdanning i ernæringsfysiologi noen år etter at min 3 år gamle datter fikk diabetes type 1 i 2001. Jeg fikk merkelig nok ingen kostholdsråd fra helsepersonell og kliniske ernæringsfysiologer. Jeg ble ekstremt frustrert over dette. Rådet jeg fikk var; “la henne spise hva hun vil og ta insulin”. I teorien er dette greit, men i praksis fungerer det svært dårlig. På den tiden var det ingen nettsider, Instagram eller Facebook hvor jeg kunne søke råd, og jeg måtte finne ut det meste selv. Både datteren min og jeg ble prøvekaniner i forhold til hvordan blodsukkeret reagerte på ulike matvarer. Jeg var konstant bekymret og våken både dag og natt for å passe på blodsukkeret hennes. Til slutt sa kroppen stopp, og en dag kom jeg meg rett og slett ikke ut av sengen.

Jeg var bare 31 år, og helt utbrent.

Jeg brukte litt tid på å bygge meg opp igjen, men jeg var fast bestemt på at jeg skulle skaffe meg ernæringskunnskapen selv, siden ingen ville lære meg det jeg ønsket å forstå. Jeg har ikke angret en dag på at jeg satte meg på skolebenken i voksen alder. Ernæring er et enormt spennende fag og det engasjerer, fordi mat er noe vi alle må forholde oss til.

Ernæringsfaget er komplisert, og det er vanskelig å forske på mennesker. Fordi det daglig blir publisert tusenvis av artikler om forskning på helse og ernæring, er faget både dynamisk og dessverre ikke svart/hvitt. Vi må være åpne for at det vi vet i dag, kanskje er feil i morgen, og at det er vanskelig å gi generelle råd som skal passe en hel befolkning.

Når det er sagt, er det er ingen som sitter på “sannheten”, vi kan bare bruke forskningsresultater til å styrke eller svekke hypoteser og teorier. Dette er svakheten ved vitenskap. Ingenting er egentlig helt sikkert. Man må ha mange godt gjennomførte forskningsresultater som viser det samme, for å konkludere med at noe er en sannhet. Og dette tar selvsagt lang tid. 

Jeg brenner for helhetlig helse, antiinflammatorisk livsstil og et råvarebasert kosthold, samt at vi skal slutte å bruke kaloritelling, men heller tenke matkvalitet for å oppnå god helse.

For å oppnå god fysisk og psykisk helse innebærer det også mer enn “bare” å få i seg riktig næringsstoffer. Søvn, langvarig stress, fysisk aktivitet, relasjoner til andre, traumer, miljøgifter, mangel på vitaminer, mineraler og riktige fettstoffer viser seg og også spille inn. 

Årsak til sykdom er sammensatt, det handler ikke om en enkelt faktor.

Maten du spiser er informasjon, byggeklosser og signalstoffer til prosesser i kroppen, slik at den kan gjøre de rette tingene for å holde deg frisk. Spiser du mat som ikke er bra for deg over lang tid, må kroppen bruke det den får, og gjøre det beste ut av det. Det er ikke sikkert at er så bra i lengden. Men det positive er at kroppen har en helt unik evne til å reparere seg selv, bare du gir den mulighet. Og man kan ganske raskt få til forbedringer ved noen få endringer. Kanskje raskere enn du tror.

Jeg ønsker å gi deg den kunnskapen jeg ikke fikk, og inspirere deg til å gjøre endringer slik at du får en kropp i balanse, hvor du føler både overskudd, glede og energi. Både gjennom råvarebasert kosthold og blodsukkervennlig mat, men også ved testbasert ernæring.

Gå til fanen Tjenester for å se hva jeg kan hjelpe deg med.

Titt gjerne også innom Instagram for inspirasjon og innlegg om mat, ernæring og helse.

For kontakt: post@karinsomme.no eller fyll ut skjema under.

Karin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *