Klementiner og sprøytemidler

De fleste av oss spiser mange klementiner ved juletider. De hører jo julen til og både smaker og lukter godt. Men visste du at de søte små fruktene dessverre er på verstingtoppen når det gjelder innhold av sprøytemiddelrester?

Det er kanskje spesielt gravide og små barn som bør være forsiktig med inntaket av klementiner. Vi vet enda veldig lite om hva disse sprøytemidlene gjør med oss på sikt. Men det er sett en sammenheng mellom sprøytemidler og Parkinsons og demens.

Både grønnsaker og frukt er sprøytet med giftstoffer, og dersom du vil være på den sikre siden bør du kjøpe økologisk. Økologiske varer inneholder også som regel mer antioksidanter, men det er ikke alle grønnsaker og frukt som er nødvendig å kjøpe økologisk. Noen produkter inneholder nesten ingen sprøytemiddelrester, og det er da lite å hente helsemessig sett å kjøpe økologisk.

Her får du oversikten over grønnsaker og frukt det kan være lurt å kjøpe økologisk og hvilke det sannsynligvis ikke er nødvendig å kjøpe økologisk:

Inneholder nesten alltid giftrester; sitron, appelsin, klementin, lime, bananer og pærer.

Inneholder ofte giftrester: Agurker, bønner, epler, tomater, salat, jordbær, druer, selleri, fersken, spinat, paprika og bringebær.

Disse er nesten alltid giftfri: løk, brokkoli, avokado, kål, hvitløk, mango, kiwi, søtpotet, mais, vannmelon, gul melon og ananas.

Generelle råd:

  • skal du bruke revet skall av sitrusfrukter i matlaging, bruk ALLTID økologiske varer.
  • Velg norske varer – det er generelt mindre sprøytemiddelrester i norske matvarer sammenlignet med varer fra EU og resten av verden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *