Blodpropp, åreknuter og hevelser i bena

Hevelser, hudforandringer, leggsår, åreknuter og blodpropp er såkalte venøse lidelser og er et mer utbredt problem enn man skulle tro. Annen hver person har problemer med bena, og en av åtte har en framskridende venøs lidelse som må behandles. Venøse lidelser skyldes dårlig blodsirkulasjon og kan i dag kalles en folkesykdom. Trøsten er at det er ting du aktivt kan gjøre selv, både for å forebygge og behandle problemene.

Bilde lånt fra mbcsenteret.no

Venene har en viktig funksjon for blodsirkulasjonen fordi de transporterer blodet fra bena og tilbake til hjertet. Det er i hovedsak leggmuskulaturen som sørger for denne tilbakeførselen. Blodet i venene skal flyte én vei (oppover) og det er klaffene i venene som sikrer dette. Dersom klaffene ikke fungerer normalt, flyter blodet i begge retninger eller stopper opp og trykket mot åreveggen øker. Dette gjør at vi får et økt innvendig trykk som igjen fører til at væske kan sive ut av blodkaret og ut i vevet som fører til ulike venøse lidelser.

Disponerende faktorer

Risikoen for venøse lidelser er et normalt aldringstegn og øker med stigende alder, men det finnes også andre risikofaktorer;

  • Arvelig defekte veneklaffer
  • Stående eller sittende arbeid
  • Overvekt (gir en ekstra belastning på venesystemet)
  • Hjertesvikt
  • Trange klær og /eller dårlige sko (hindrer blodsirkulasjonen)
  • Lange reiser
  • Benbrudd eller annen skade på bena
  • Hormonforandringer under svangerskap (flere graviditeter øker risikoen), overgangsalder eller ved bruk av p-piller)

I tillegg kan høyt kolesterol, høyt blodtrykk, feilernæring, vitamin- og mineralmangel, lite fysisk aktivitet, røyking, alkohol og diabetes være disponerende risikofaktorer.

Hevelser/ødem

Hevelser i bena trenger ikke være farlig. Det kan være en generell ubalanse i kroppen og en forbigående reaksjon som for eksempel ved graviditet, varme omgivelser, ved flyreiser over flere timer eller dersom du har stått stille over lengre tid. Noen kvinner får også hevelse i forbindelse med menstruasjon, som blir sett på som helt normalt og forbigående. Åreknuter kan også forårsake hevelser i bena, samt enkelte legemidler. Men hevelser kan også være tegn på sykdom. Hjertesvikt, nyresvikt, blodpropp og lymfødem kan gi hovne ben. Hevelser skyldes en væskeansamling og vær ekstra oppmerksom dersom du skulle bli rød, varm, få hudforandringer og sår i tillegg.

vener2

Bilde lånt fra gh.cage.net

Hudforandringer og leggsår

Ved dårlig leggmuskelpumpefunksjon øker det venøse trykket i leggen. Dette trykket skader karveggen som igjen fører til lav tilførsel av oksygen og celledød. Man vil da få sår som ikke gror, som regel på innsiden av leggen. Man opplever hudforandringer, og såret blir som regel omgitt av inflammert hud eller eksem.

Åreknuter

Åreknuter er en viktig disponerende faktor for andre venøse lidelser og mange har mye smerter og ubehag. Men de aller fleste har moderate plager og synes det bare er kosmetisk skjemmende. Åreknuter er svært vanlig og faktisk ikke bare et kvinneproblem, men rammer like ofte menn. Debutalderen varierer, men øker med stigende alder. Hos kvinner ser vi gjerne at det forekommer oftest etter svangerskap. Mange velger å fjerne åreknutene kirurgisk.

Bilde lånt fra jobst.no

Blodpropp

Blodpropp (dyp vene trombose- DVT) kan man faktisk bli rammet av i alle aldre og forekommer hyppig. Selv om man kan bli rammet helt ned i tenåringsalder ser man at risikoen øker betraktelig i 50- årene. Blodproppen (en trombe) blokkerer helt eller delvis for blodstrømmen og gjør at området nedenfor blodproppen hovner opp og blir fylt med blod og blodvann. Dersom denne blodproppen løsner vil den følge blodstrømmen, og i verste fall ende opp i lungene og tette en blodåre der. Dette kalles lungeemboli og kan i aller høyeste grad være dødelig. Man ser at menn har større risiko for gjentatte blodpropper enn kvinner.

Bilde lånt fra uit.no

Bilde lånt fra uit.no

Se opp for disse symptomene

Symptomer på begynnende venøse lidelse og alarmsignaler du skal være oppmerksom på er tunge, trøtte ben, følelsen av ubehagelig press, kramper, rastløse ben, stikkende smerter i leggen, hovne ankler, åreknuter og synlige sprengte blodkar. Mer alvorlige symptomer kan være venøst leggsår som ikke gror, pigmentforandringer, kløe, eksem, arrdannelser og varmefornemmelser på bena.

For å forebygge venøse lidelser samt bedre og øke blodtransporten er det flere ting du kan gjøre;

1. Sunn livsstil

En sunn livsstil kan være med på å forebygge og redusere risikoen for venøse lidelser. Særlig et kosthold som er rikt på fiber ser ut til å være viktig. Øker du fiberinntaket må du også huske på å øke vanninntaket for å unngå forstoppelse. Tilstrekkelig med grønnsaker, frukt, bær, belgfrukter, hele gryn, nøtter og frø i kosten er viktig. De inneholder antioksidanter som kan forhindre blodpropp. Studier har også vist at hvitløk, løk, ingefær og cayennepepper har en positiv effekt på åreveggen. I tillegg har man sett at tilskudd av C- og E – vitamin (antioksidanter) samt omega- 3 hjelper fordi de gjør blodet mer tyntflytende og at åreveggene blir mindre klebrige. Mange mener at urter lindrer smerter ved venøse lidelser. Solhatt, ringblomst og kjerringrokk er noen arter. Dessuten vil det å gå ned i vekt dersom man er overvektig, og holde seg normalvektig være med på redusere risikoen. Stump røyken, kutt i alkoholen og vær fysisk aktiv hver dag. Gå tur, jogge, svømme og sykle er en fin måte å trene føtter og legger. Grunnleggende råd er at det er bedre å ligge og gå, enn å sitte og stå.

Bilde lånt fra atlantablackstar.com

Bilde lånt fra atlantablackstar.com

2. Fotøvelser

Gjør forskjellige fotøvelser som å vri, vipp og lag sirkler med føttene i løpet av dagen. Under foten har du nemlig muskler som hjelper venepumpen med å pumpe blod. All bevegelse skaper positive virkninger i muskler og skjelett. Når du står kan du heise opp og ned på tærne og heve beina når du har mulighet. Legg gjerne bena høyt en halv time i løpet av dagen, helst over hjertet, for å få hjelpe blodsirkulasjonen tilbake til hjertet. Unngå å sitte og stå for lenge om gangen dersom du har mulighet, og ikke sitt med kryssede ben. Om du har et stillesittende arbeid, bør du ta pauser, reise deg regelmessig og bevege deg. Dersom du også kan endre arbeidsstilling innimellom er det bra.

Bilde lånt av iform.nu

Bilde lånt av iform.nu

3. Unngå overdreven varme

Ta gjerne en dusj istedenfor et varmt bad og avslutt dusjen med kaldt vann på bena. Dette stimulerer blodsirkulasjonen. Smør inn bena med en god hudkrem for å holde huden myk og elastisk.

Bilde lånt av karrierestart.no

Bilde lånt av karrierestart.no

4. Stramme klær

Unngå stramme klær fordi det kan føre til blokkeringer. Bruk gode sko og unngå aller helst høye hæler, da det hindrer optimal rullende bevegelse av foten. Undersøk føttene og leggene for hudforandringer og sår med jevne mellomrom, og gå gjerne til fotpleier regelmessig.

Bilde lånt fra kjendis.no

Bilde lånt fra kjendis.no

5. Bruk kompresjonsstrømper

Kompresjonsstrømper virker som medisinsk kompresjonsbehandling. Strømpene gir trykk ved ankelen og oppover benet og øker dermed blodsirkulasjonen da den bedrer effekten til muskelpumpen. Dette kan forbygge venøse lidelser og hjelpe de som allerede har det. Bruk av kompresjonsstrømper kan virke positivt for alle som har stillesittende eller stillestående arbeid, for de som skal på en lengre reise, ved graviditet, de som er arvelig disponert, de eldre og overvektige. Det er også anbefalt å bruke kompresjonsstrømper for de som har hatt blodpropp og dersom man har gjennomført en åreoperasjon. Det vil si de aller fleste av oss over 25- 30 år. Mange kompresjonsstrømper ser ut som vanlige nylonstrømper/strømper og holdbarheten er 4-6 måneder ved daglig bruk dersom du følger anvisning. Få hjelp av fagpersoner til å finne riktig kompresjonsstrømpe tilpasset deg og ditt behov. Det er viktig å være klar over at det stor forskjell på de såkalte støttestrømpene og kompresjonsstrømper. Støttestrømper gir ikke det samme trykket som kompresjonsstrømper. Mange har en tendens til å kalle alle strømper for støttestrømper, men det er en stor forskjell på de to.

Bilde lånt fra medinorway.no

Bilde lånt fra medinorway.no

 

Det er legens ansvar å stille riktig diagnose og initiere behandling ved alvorlige venøse lidelser. Oppsøk derfor alltid lege dersom du har sår som ikke gror, hevelser som ikke går ned og misfargning på bena.

 

Kilder: Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk Helseinformatikk, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Norsk Interessefaggruppe For Sårheling (NIFS), Tidsskrift for Den norske legeforening.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *