Hvor bra er egentlig kostfiber?

Det er hevet over en hver tvil at kostfiber (prebiotika) er bra for deg. Men vet du hvor bra det egentlig er? Dersom du ønsker å gå ned i vekt, forbedre din metabolske helse, øke metthetsfølelse, forebygge sykdom, redusere kolesterol og forbedre tarmhelsen, bør du straks sette fiber tilbake på menyen! Det beste er å få det direkte fra kilden, Jo nærmere det er sin opprinnelig form, desto bedre.

Fiber er ikke bare noe vi trenger for å ha en god fordøyelse. Forskning viser at fiber har mange viktige arbeidsoppgaver i kroppen, kan muligens forebygge tykktarmskreft. Kanskje er det også en del av løsningen på fedmeepidemien. Fiber holder insulinnivået nede, gjør deg fortere mett og kan derfor begrenset ditt totale energiinntak, samt at det også er mat for snille tarmbakterier.

Fiber kalles prebiotika og deles inn i to kategorier; vannløselige og ikke-vannløselig fiber. Sammen er de to en fantastisk kombinasjon;

Vannløselig fiber:

løses opp i vann og gjør at fordøyelsen og absorbsjonen av mat går saktere. Bakterier i tykktarmen gjør at vannløselig fiber fermenteres og blir til gass. Absorberer vann og blir til en geléaktig, tyktflytende masse. Kan binde kolesterol og virke kolesteroldempende.

Finnes i: havregryn, havrekornblanding, havrekli, linser, epler, appelsiner, pærer, jordbær, linfrø, bønner, tørkede erter, blåbær, loppefrø, agurk og gulrøtter.

Ikke-vannløselig fiber:

løses ikke opp i vann og øker tarmpassasjen effektivt. Det betyr at tarmene fungerer bedre og tømmer seg mer effektiv (mild lakserende effekt).

Finnes i: helkornshvete, helkorn, hvetekli, frø, nøtter, bygg, couscous, brun ris, bulgur, squash, selleri, brokkoli, kål, løk, tomater, gulrøtter, agurk, grønne bønner, mørke bladgrønnsaker, frukt og skallet på rotfrukter.

img_2555

Helsemyndighetenes anbefaling for kostfiber er minimum 25-30 gram pr dag. Dessverre får de fleste i seg omtrent halvparten av dette. Det er vanskelig å gjennomføre og spise smart fra man står opp til man legger seg. Men dersom du velger grove fullkornsprodukter, spiser noe grønnsaker til lunsj og middag, litt nøtter og frukt/bær til mellommåltid er du på god vei.

Skal du legge om til et mer fiberrikt kosthold, er det viktig at du gjør det gradvis. Dersom du ikke er vant til fiberrik kost og starter for brått, kan man føle seg oppblåst og få mye luft i magen.

Fiber som finnes i frukt, grønnsaker, bær, helkornprodukter, nøtter og belgfrukter er altså den delen av planten som kroppen vår ikke kan fordøye og fiber gir lite energi. Men allikevel er fiber både mettende og gunstig for helsen siden det fungerer som en “feiekost” og er gunstig for tarmfunksjonen. Fiberrik mat inneholder også mye vitaminer, mineraler og antioksidanter. Nøtter inneholder i tillegg sunt umettet fet.

Spis fiberrike matvarer til alle måltider utover dagen, og spis variert. Snille tarmbakterier spiser ulike prebiotiske fibre, så når du har et stort variert inntak, fôrer du mange ulike snille tarmbakterier som kan hjelpe deg og ha god helse. Øker du inntaket av fiberrik mat, må du også øke inntak av vann. Uten vann kan du bli forstoppet.

Ønsker du tilskudd av prebiotisk fiber fordi du ikke får i deg tilstrekkelig gjennom kosten, kan du kjøpe tilskudd her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *