Hei og velkommen til karinsomme.no!

Takk for at du er innom nettsiden!

Mitt navn er Karin Sømme (1970) og jeg har en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. Bachelorgraden er en 3- årig medisinsk utdannelse som er faglig forankret i vitenskapelig forskning.  Jeg jobber for tiden som produktspesialist innen medisinsk forbrruksmateriell. Jeg har også mastergradutdanning i Folkehelsevitenskap fra Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet i Ås og etterutdanning innen balansering av fettsyrer fra Tunsberg Medisinske Høyskole. Jeg er opptatt av at vi skal oppnå god helse,  både fysisk og psykisk, og god helse innebærer mer enn bare å få i seg riktig næringsstoffer.

Jeg tok utdanning innen ernæringsfysiologi noen år etter at min 21 år gamle datter fikk diabetes type 1 da hun var 3 år gammel. Jeg synes det på den tiden var vanskelig å få gode kostholdsråd fra helsepersonell og kliniske ernæringsfysiologer og var ekstremt frustrert over dette. Jeg bestemte meg for at jeg skulle skaffe meg kunnskapen selv, og har ikke angret en dag på at jeg satte meg på skolebenken i voksen alder. Ernæring er et enormt spennende fag og det engasjerer,  fordi mat er noe vi alle må forholde oss til.

Det er mange forvirrende råd der ute, og  det er mange uten ernæringsutdanning som uttaler seg om egen erfaringer gjennom blogger og sosiale medier. Dette kan jo skape ytterligere forvirring. Det vil ikke dermed si at egen erfaring er feil, vi skal være ydmyke for at folk spiser seg friske på et spesifikt kosthold, som kanskje ikke samsvarer helt med etablert viten. Men det kan være uheldig å gi folk kostholdsråd på bakgrunn av egne erfaringer.

Når det er sagt, er det er ingen som sitter på “sannheten”, vi kan bare bruke forskningsresultater til å styrke eller svekke hypoteser og teorier. Dette er svakheten ved vitenskap. Ingenting er egentlig helt sikkert. Man må ha mange forskningsresultater som konkluderer likt, for at man kan komme frem til en viss “sannhet”. Og dette tar selvsagt lang tid. 

Derfor er ernæringsfaget så komplisert. Fordi det daglig blir publisert tusenvis av artikler om forskning på helse og ernæring, er faget både dynamisk og dessverre ikke svart/hvitt. Vi må være åpne for at det vi vet i dag, er kanskje feil i morgen, og at det er vanskelig å gi generelle råd som skal passe en hel befolkning.

Følg meg gjerne på Facebook, Instagram og Twitter

For kontakt: post@karinsomme.no eller fyll ut skjema under.

Karin♥

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *